Toegankelijkheid

Anneke Smit Marechal

Anneke rolstoel tennis

WIE BEN IK

Mijn naam is Anneke Smit Marechal.

Ik ben 67 jaar en ik kom oorspronkelijk uit Weert. Ik ben 36 getrouwd met Henk en we hebben 2 kinderen, Jozef is 35 jaar in Benjamin 34 jaar, beide hebben ze ook een handicap. Sinds 1990 woon ik in Eindhoven. Ons gezin bestaat buiten man en kinderen uit onze hulphond Odin.

Mijn hobby’s zijn; Muziek (zingen, piano, blokfluit, gitaar, viool) , Sport (nu rolstoeltennis), Politiek (vroeger DS’70 nu SP), de Natuur en Honden (dieren)

Ik ben sinds mijn 27e na een auto ongeluk rolstoel gebruiker.

Ik vertel even iets over mijn verleden en heden.

Ik ben verpleegkundige van mijn beroep. Ik heb tot mijn 23e in de verpleging gewerkt (o.a. in het revalidatie centrum in Hoensbroek). Ik ben toen topsport gaan doen. Ik squashte op een aardig hoog niveau. Tevens was ik bedrijfsleidster in het squash en sauna centrum in Weert. Ik heb de opleiding Squash lerares gevolgd. Ik werkte in het Squash en Sauna centrum als Squash lerares en als bedrijfsleidster en gaf door heel Nederland squash clicks aan kinderen.`

Na een dag lesgeven en een avond hard werken heb ik om 2.00 uur s ‘nachts een auto ongeluk gehad. Door de kramp in mijn benen kon ik niet stoppen en ben ik rustig een kruispunt op gereden. Omdat ik niet kon stoppen heeft een auto DIE van links kwam mij volop in de deur aangereden (geraakt). gevolg is een onvolwaardige dwarslaesie tevens heb ik EDS.

Ik zou Anneke niet zijn als ik tevreden was met thuiszitten en niets doen. Op mijn 30e ben ik gaan studeren in Hoensbroek (CBH) bij een opleiding voor mensen met een handicap. Ik deed de opleiding Administratief medewerker. Tijdens deze opleiding heb ik ook mijn man Henk leren kennen. Na de opleiding zijn we getrouwd. Na mijn opleiding heb ik gewerkt bij het Energie Buro in Eindhoven en daarnaast hebben mijn man en ik een klein administratie kantoor gehad. Tevens deed ik bij de GGZE vrijwilligers werk als ondersteuner cliëntenraden.

In 2007 kreeg ik kanker. Na het 5 jaar rustig aan te hebben gedaan ben ik toch maar weer begonnen met vrijwilligers werk. Nu als voorzitter van de cliëntenraad van de zorgorganisatie Breederzorg. In 2020 ben ik voorzitter van de SP afdeling Eindhoven e.o. van de politieke partij SP geworden waarvan ik ook de coördinator van de hulpdienst van de SP regio Eindhoven ben.. Omdat ik wist dat ik in 2024 zou stoppen als voorzitter van de SP afdeling Eindhoven e.o. ben ik in 2023 samen met Paula en John de Stichting Fortitudo begonnen. Later werd dit na het vertrek van John omgevormd tot een meer toepasselijkere naam EINDHOVEN TOEGANKELIJK1.

Ik zit nu in het bestuur van Eindhoven Toegankelijk als penningmeester. Verder probeer ik zoveel mogelijk mee te draaien binnen de kerngroep van Eindhoven Toegankelijk!.

Ik vind het belangrijk dat ieder ambtenaar en elke inwoner van Eindhoven zich er van bewust is dat de mensen met een handicap of beperking volledig in de maatschappij mee moet kunnen draaien. Ik vind het belangrijk dat er geen obstakels in Eindhoven zijn waardoor wij gewoon kunnen deelnemen in het dagelijkse leven in Eindhoven. Zowel op het gebied van toegankelijkheid als op bewust wording.

Ik hoop dat er veel mensen zich zullen gaan aansluiten bij Eindhoven Toegankelijk! Zodat we snel een goede en groeiende stichting kunnen worden binnen Eindhoven waar men niet meer om heen kan.

Anneke Smit Marechal, penningmeester Stichting Eindhoven Toegankelijk..

Ps
Natuurlijk heb ik nog veel meer gedaan in mijn leven maar dit is teveel om op te noemen.