Wij streven naar een toegankelijk en inclusief Eindhoven waarin mensen met een lichamelijke, zintuigelijke beperking en/of chronische ziekte volwaardig mee kunnen doen op alle leefgebieden met behoud van eigen regie.
Missie
Wij streven naar een toegankelijk en inclusieve samenleving waarin iedereen met een lichamelijke, zintuigelijke beperking en/of chronische ziekte als volwaardig mens mee kan doen en zijn eigen leven kan bepalen.
Visie
We streven naar een intrinsieke bewustwording opdat mensen met een beperking volwaardig meedoen in de samenleving. Dit doen we door het creëren van ontmoetingen, verbindingen leggen waar nodig, het organiseren en uitvoeren van activiteiten en het verbeteren, ontwikkelen, veranderen en behouden van sociale, fysieke en digitale toegankelijkheid.
Fysieke toegankelijkheid
Toegankelijkheid van gebouwen (openbare), winkels, horeca, kantoren en openbare ruimte, toegang tot en in eigen huis, openbaar vervoer, dat je je mobiel kan verplaatsen en toegang tot voorzieningen.
Sociale toegankelijkheid
dat je overal welkom bent, dat je goed en waardig te woord wordt gestaan, dat je op een passende manier bij de juiste persoon en/of instantie terecht kan, dat je mee kan doen op alle leefgebieden, zoals onderwijs, werk, wonen, sport, cultuur, evenementen.
Digitale toegankelijkheid
dat je overal welkom bent, dat je goed en waardig te woord wordt gestaan, dat je op een passende manier bij de juiste persoon en/of instantie terecht kan, dat je mee kan doen op alle leefgebieden, zoals onderwijs, werk, wonen, sport, cultuur, evenementen.
Inclusief, inclusie, inclusiviteit: betekent dat iedereen met of zonder beperking kan meedoen in de samenleving. Iedereen hoort erbij. In een inclusieve samenleving kunnen mensen met een beperking precies dezelfde dingen doen als mensen zonder beperking. We zijn allen gelijkwaardig en samen maken we de samenleving.
Leren van elkaar is een essentiële stap in de richting van een inclusieve samenleving. Het is niet alleen een kwestie van kennisoverdracht, maar ook van het delen van ervaringen, emoties en perspectieven. Elkaar respecteren betekent niet alleen het tolereren van verschillen, maar het oprecht waarderen en vieren van deze diversiteit.
Het echt zien en horen van elkaar gaat verder dan oppervlakkige interacties; het gaat om het begrijpen van de unieke verhalen en uitdagingen van elk individu. Wanneer we intrinsieke waardigheid in onszelf en in anderen erkennen, erkennen we de inherente waarde van elk menselijk leven, ongeacht fysieke, zintuigelijke beperkingen of gezondheidsuitdagingen.
Deze bewustwording is cruciaal voor het creëren van een samenleving waarin iedereen als gelijkwaardig wordt beschouwd. Het stelt ons in staat om barrières te doorbreken en een omgeving te bouwen waarin iedereen kan deelnemen en bijdragen op een manier die bij hen past. Door samen te werken, te leren en te groeien, kunnen we een samenleving realiseren waarin iedereen de kans krijgt om zijn of haar volledige potentieel te bereiken.
Het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap
Wanneer je denkt aan de Verenigde Naties (VN), denk je waarschijnlijk aan wereldvrede en internationale samenwerking. Maar de VN doet meer dan dat. Ze hebben bijvoorbeeld een verdrag gemaakt dat speciaal gaat over de rechten van mensen met een beperking. Dit wordt het 'VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap' genoemd.
Wat staat er in dit verdrag?
In dit verdrag zijn afspraken gemaakt over hoe mensen met een beperking net zo veel kansen moeten krijgen als iedereen. Dat betekent bijvoorbeeld:- Dat gebouwen toegankelijk moeten zijn, ook voor rolstoelgebruikers.
- Dat informatie beschikbaar moet zijn in verschillende vormen, zoals in braille voor blinden of met ondertiteling voor doven.
- Dat iedereen recht heeft op onderwijs, werk en vrijetijdsbesteding, ongeacht een beperking.
Nederland en het VN-verdrag
Nederland heeft dit VN-verdrag ondertekend, wat betekent dat we ons als land hebben beloofd ons aan deze afspraken te houden. Maar het ondertekenen van een verdrag betekent niet automatisch dat alles meteen verandert. Om de dingen in het verdrag echt te laten gebeuren, moeten er in Nederland ook regels worden aangepast.
Wat betekent dat voor de Nederlandse Grondwet?
De Nederlandse Grondwet is een document waarin de belangrijkste regels van ons land staan. Hierin staat bijvoorbeeld dat iedereen gelijk is en dat je niet gediscrimineerd mag worden. Om het VN-verdrag goed te volgen, moest de Grondwet ook bekeken worden. Er zijn aanpassingen gedaan zodat de rechten van mensen met een beperking nog duidelijker zijn.
Conclusie
Door het VN-verdrag en de aanpassingen in de Grondwet is er meer aandacht voor de rechten van mensen met een beperking in Nederland. Het doel is dat iedereen, met of zonder beperking, gelijke kansen en mogelijkheden heeft in onze samenleving.
Lees meer.
Suzanne Wernsen
Boy Royackers
Inkrit van Welt
Sabine Gijzen
Marjoleine Coumou
Paula de Ruiter, secretaris
Anneke Smit, penningmeester